Facile punsch

Serverad på Nobelbanketten år 2000, 2010 – 2019 samt år 2022

Facile punsch är en romlikör av internationell klass – det gamla monopolets första utmanare och punschens Rolls-Royce. Premiumpunsch.

Facile punsch är en blandning av Batavia arrak, Jamaica rom, socker och några portioner hemligheter. Batavia arrak är en eau-de-vie baserad på sockerrör och ris som tillverkas på ön Java (Indonesien). Den färdiga arracken lagras sedan på ekfat i Holland. Romen som används i Facile är en särskilt utvald blandning som kommer från Jamaica och är även den ekfatslagrad.

Punschen introducerades i Sverige i början av 1700-talet, och blandades till en början i hemmen. Kring 1850 började industriell tillverkning, och punschen blev alltmer populär. Vid sekelskiftet, punschens glanstid, fanns ett 50-tal olika märken. Det statliga monopolet inom spritbranschen ledde till att det 1992 bara fanns fyra punschmärken kvar, samtliga tillverkade av statliga Vin & Sprit.

1993 kom den första nya punschen på 76 år – Facile punsch. Vi byggde vidare på mer än 100-åriga recept och gamla traditioner. Det ansedda nyhetsbrevet ”Dina Viner” gjorde 1997 ett stort punschtest och gav Facile 5 poäng av 5 möjliga:

”Doften är djup, rik och bred med komplexa, mogna romfatstoner. Smaken är rik, djup och koncentrerad med härlig balans, fatkaraktär och inslag av arrak, bröstsocker, marsipan, honung och brända mandlar. En rik, fet och söt punsch med stor komplexitet och mogna punschtoner”.

Specifikationer

Färg: Gyllene bärnsten

Doft: Tät, intensiv, med inslag av aprikos, kaffe, choklad och anis

Smak: Explosiv, elegant balanserad med en varm klingande eftersmak

Alkohol: 26 %

Storlek: 70 cl

Serveringstips

  • Rumstempererad, gärna i likörglas eller konjakskupa, till en krämig grönmögel- ost.
  • Istället för dessertvin, sval till varm äppelkaka eller choklad.
  • Färsk frukt marinerad i Facile punsch med vaniljglass eller grädde.

Art nr hos Systembolaget är:

637, 70 cl, 329 kr

 

punsch

Facile Punsch

Noble Selected ljus

Noble Selected mörk

Ostindia 1733 Arrak

Trosa Punsch