Facile - Till startsidan
Till förstasidan Om Facile Produkter Restaurangbeställning Investor relations Senaste nytt Kontakt Länkar

Facile Punsch

Spirits business Facile Punsch Trosa Punsch Seriously vodka Ima gin... Ostindia 1733 Arrak Noble Selected mörk Noble Selected ljus

Serverad på Nobelbanketten i Stockholms Stadshus år 2000, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 & 2015

Facile punsch har lägst sockerhalt av samtliga punscher på Systembolagets fasta sortiment. Facile punsch är en romlikör av internationell klass - det gamla monopolets första utmanare och punschens Rolls-Royce. Premiumpunsch.

Facile punsch är en blandning av Batavia arrak, Jamaica rom, socker och några portioner hemligheter. Batavia arrak är en eau-de-vie baserad på sockerrör och ris som tillverkas på ön Java (Indonesien). Den färdiga arracken lagras sedan på ekfat i Holland. Romen som används i Facile är en särskilt utvald blandning som kommer från Jamaica och är även den ekfatslagrad.

Punschen introducerades i Sverige i början av 1700-talet, och blandades till en början i hemmen. Kring 1850 började industriell tillverkning, och punschen blev alltmer populär. Vid sekelskiftet, punschens glanstid, fanns ett 50-tal olika märken. Det statliga monopolet inom spritbranschen ledde till att det 1992 bara fanns fyra punschmärken kvar, samtliga tillverkade av statliga Vin & Sprit.

1993 kom den första nya punschen på 76 år - Facile punsch. Vi byggde vidare på mer än 100-åriga recept och gamla traditioner. Det ansedda nyhetsbrevet "Dina Viner" gjorde 1997 ett stort punschtest och gav Facile 5 poäng av 5 möjliga:

"Doften är djup, rik och bred med komplexa, mogna romfatstoner. Smaken är rik, djup och koncentrerad med härlig balans, fatkaraktär och inslag av arrak, bröstsocker, marsipan, honung och brända mandlar. En rik, fet och söt punsch med stor komplexitet och mogna punschtoner".

Färg: Gyllene bärnsten

Doft: Tät, intensiv, med inslag av aprikos, kaffe, choklad och anis

Smak: Explosiv, elegant balanserad med en varm klingande eftersmak

Alkohol: 26 %

Storlek: 70 cl och 50 cl

Serveringstips

- Rumstempererad, gärna i likörglas eller konjakskupa, till en krämig grönmögel-  ost.
- Istället för dessertvin, sval till varm äppelkaka eller choklad.
- Färsk frukt marinerad i Facile punsch med vaniljglass eller grädde.

 

Art nr hos Systembolaget är:

637, 70 cl, 249 kr

87637-02, 50 cl, 199 kr

Klicka här om du vill veta vilka Systembolagsbutiker som har Facile punsch i sitt sortiment.

More Reading:

  • luncheon

  • magnet

  • magnetism

  • maid

  • makeup

  • malice

  • mammal

  • manifest

  • manipulate

  • maple